Podcast

Studio Corona is een podcastserie over de maatschappelijke impact van corona en is onderdeel van het ZonMw-project ‘De maatschappelijke impact van COVID-19’. Onderzoekers uit het project, professionals en een gast die persoonlijk te maken heeft gehad met de gevolgen van de coronacrisis gaan met elkaar in gesprek.

Afleveringen

De verschillende lockdowns waren voor de meeste mensen geen pretje, maar alleenstaande moeders werden extra hard geraakt. Het combineren van werk en zorg is normaal al een opgave, maar hoe doe je dat als je kinderen thuis zijn en je er alleen voor staat? In deze aflevering gaat podcasthost Maaike Walravens hierover in gesprek met Annemarie Westerduin, zelf alleenstaande moeder van drie kinderen. Met gezondheidswetenschapper Miriam Sijtsma bespreekt Maaike welke verhalen haar geraakt hebben in haar onderzoek naar alleenstaande moeders. Tot slot een gesprek met publicist en feminist Anja Meulenbelt, een van de schrijvers van een kritisch boek over hoe Nederland met alleenstaande moeders omgaat. Welke oproep doet zij aan politiek Nederland?

Luister de aflevering op Apple Podcasts of via Spotify.

De meeste mensen zien vaccineren als oplossing om uit de pandemie te komen. Maar dit geldt niet voor iedereen. Vaccinweigeraars worden vaak weggezet als ‘viruswappies’ en complotdenkers, maar klopt dat wel? In deze aflevering gaan we dieper in op de redenen waarom mensen zich níet willen laten vaccineren. Podcasthost Maaike Walravens gaat in gesprek met onderzoeker Btissame el Farisi, die in haar onderzoek drie belangrijke motieven ziet voor het weigeren van de vaccins. En met Carolien Emmens, huisarts in de Haagse Schilderswijk, bespreekt Maaike of deze motieven herkenbaar zijn in haar praktijk. Hoe gaat Carolien om met vaccinweigeraars? Probeert ze mensen over te halen, en lukt dat?

Luister de aflevering op Apple Podcasts of via Spotify.

De coronacrisis is in verschillende opzichten een gezondheidscrisis. Niet alleen voor degenen die direct getroffen zijn door het virus, maar ook voor mensen die wachten op een medische behandeling. Of die door de maatregelen te maken krijgen met mentale problemen. In deze derde aflevering gaat podcasthost Ruud Schapenk in gesprek met huisarts Amanda de Glanville, werkzaam in een van de armste wijken van Den Haag. Met socioloog en gezondheidswetenschapper Marianne van Bochove bespreekt Ruud hoe vaak zorgmijding voorkomt en welke gevolgen dat heeft. Tot slot een gesprek met Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving én een van de initiatiefnemers van Gezond en Gelukkig Den Haag, een beweging die zich inzet voor verbinding tussen medische zorg en het sociaal domein. Wat kunnen we volgens haar leren van deze crisis?


Luister de aflevering op Apple Podcasts of via Spotify.

Deze tweede aflevering gaat over zzp’ers. Podcasthost Ruud Schapenk gaat in gesprek met socioloog Godfried Engbersen. Hij doet onderzoek naar de coronacrisis en naar de gevolgen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Ook spreken we met theatermaker Afke Weltevrede. Hoe komt zij deze tijd door? Tot slot de Rotterdamse wethouder Richard Moti. Wat doet zijn gemeente voor zzp’ers, en wat zijn de vooruitzichten voor Rotterdamse ondernemers voor de nabije toekomst?

Luister de aflevering op Apple Podcasts of via Spotify.

In deze eerste aflevering spreken we over de impact van de coronacrisis op jongeren. Podcasthost Ruud Schapenk gaat in gesprek met verschillende jongeren op De Haagse Hogeschool. Verder spreken we met onderzoeker André Krouwel van de VU en oprichter van Kieskompas, of hij deze verhalen herkent vanuit zijn onderzoek. Tot slot gaan we in gesprek met Yvette Nass, zij is jeugdombudsman in Den Haag. Met haar bespreken we de oproep die zij deed aan de gemeente Den Haag om jongeren meer te betrekken bij de coronamaatregelen en wat er gedaan kan worden om jongeren verder te ondersteunen en te informeren.

Luister de aflevering op Apple podcasts of via Spotify.